bestemmingen-papoea

West-Papoea

Stenen cultuur en natuurlijke schoonheid

West-Papua (voorheen bekend als Irian Jaya), is de meest oost gelegen provincie van Indonesië en verschilt in alle aspecten van de andere grote eilanden van Indonesië. Als deel van Nieuw-Guinea (’s werelds tweede grootste eiland) laat Papoea zowel natuur als cultuur zien die beïnvloed is door het nabije Australië. West-Papoea is gezegend met een exceptionele natuur die bestaat uit ondoordringbaar regenwoud, omvangrijke moerassen, eindeloze mangrovebossen, meren en droge savanne. De Pegunungan Moake bergketen reikt van het westen naar het zuidoosten en is de ruggengraat van de regio. De hoogste top van Papoea ligt op Puncak Jaya (4884 meter). Andere bergen zoals Puncak Mandala hebben permanent sneeuw en gletsjers. West-Papoea is dunbevolkt en de meeste mensen leven in de grotere dorpen nabij de kust. Sommige traditionele stammen overleven barre omstandigheden en de groeiende moderniteit. De Baliem vallei, nog geen eeuw geleden ontdekt, is een van de belangrijkste bezienswaardigheden op Papoea. Het is een unieke ervaring om in deze ervaring te mogen reizen. Hier kom je natuurlijke schoonheid en de meest opmerkelijke stammen op aarde tegen. Jayapura is de grootste stad van West-Papoea en alhoewel het niet een erg leuke stad is, zijn het Sentani meer, de kleine eilanden en de dorpen dat wel.

Baliem

De Baliem vallei, nog geen eeuw geleden ontdekt, is een van de belangrijkste bezienswaardigheden op Papoea. Het is een unieke ervaring om in deze ervaring te mogen reizen. Hier kom je natuurlijke schoonheid en de meest opmerkelijke stammen op aarde tegen. De meeste gebieden in de vallei en in de omringende bergen zijn alleen te voet of per vliegtuig te bezoeken. Wandelingen vormen de manier bij uitstek om in contact te komen met de Dani cultuur en de mooie natuur. De verschillende stammen die in en rond de vallei wonen, staan bekend onder de naam Dani. Deze naam hebben zij zichzelf niet gegeven, maar is afkomstig van hun buren, de Moni. Ndani betekent voor de Moni ‘buitenlander’. De term werd overngenomen door de Nederlanders die in de loop der jaren de N hebben laten schieten, zodat alleen Dani overbleef.

Korowai

Diep in de binnenlanden van Papua ligt het gebied van de Korowai, ook wel Kolufo genaamd. Tot in de zeventiger jaren hadden zij nog maar weinig contact met buitenstaanders. Het is een nog heel traditioneel levend volk in moerasachtige gebieden. De sago palm is het belangrijkste gewas dat voedsel en bouwmateriaal levert. De huizen van de Korowai staan op hoge palen. Het is een avontuurlijke onderneming om er te geraken en om er rond te reizen, maar u ontdekt dan wel een heel uniek stukje van Papua.

Jayapura

In de Nederlandse tijd was Jayapura, dat toen nog Hollandia heette, een klein plaatsje aan een rivier die zich door een smalle vallei een weg baande naar de baai. Tegenwoordig is Jayapura is de grootste stad van West-Papoea en alhoewel het niet een erg leuke stad is, zijn het Sentani meer, de kleine eilanden en de dorpen dat wel.

Raja Ampat

Grote delen van de eilanden zijn uitgeroepen tot natuurreservaat. Waigeo heeft het grootste beschermd gebied en de meest gevarieerde fauna en flora. Het eiland is niet hoger dan 815 meter en het bos is daarom voornamelijk van het laaglandtype. U heeft hier een redelijke kans om vogels, waaronder paradijsvogels, te zien. Misool heeft naast tropisch regenwoud ook moerassen en uitgestrekte grslanden. Het eiland ligt vlakbij Seram (Molukken) en vertoont een overeenkomstige plantengroei. Alle eilanden zijn omringd door koraalriffen en kennen een grote diversiteit aan onderwaterleven.

Biak

Biak is een van de grotere drie eilanden in het district Biak-Numfor. De overige twee zijn Supiori, van Biak gescheiden door een nauwe zeestraat, en Numfor dat ten zuidwesten van de beide andere eilanden ligt. De Padaido eilanden die alom bekend staan vanwege hun prachtige koraal behoren eveneens tot hetzelfde district. Vanuit de lucht zijn de ondiepe koraalriffen uitstekend te zien, evenals de steile, rotsige kusten die hier en daar onderbroken worden door parelwitte zandstranden. Biak was het toneel van hevige gevechten tussen de Japanners en de Amerikanen. Op veel plaatsen zijn nog roestige resten te zien van oorlogsmateriaal. De grot die door de Japanners als militair hoofdkwartier werd gebruikt is nu een toeristische attractie. Naast overblijfselen uit de oorlog en magnifieke koraaltuinen hebben Biak, Supiori en Numfor mooie stranden en natuurreservaten. Vanwege het relatief slecht ontwikkelde wegennet zijn de reservaten het best bereikbaar met gechartered bootvervoer.

Walvis Haaien

In de prachtige Cendrawasih Baai (grotendeels een beschermt gebied) zwemmen vrijwel het hele jaar door walvishaaien. Op een aantal locaties is het mogelijk om met deze zeer indrukwekkende, omvangrijke en goedaardige dieren te zwemmen: een ervaring om nooit meer te vergeten!