Duurzaam reizen

Het is erg belangrijk dat Tari Travel teruggeeft aan de lokale gemeenschap, de wilde dieren en de natuur van Indonesië. Hieronder lees je meer over onze toewijding aan duurzame reizen en bij welke initiatieven we allemaal betrokken zijn.

Lokale gemeenschappen

Al meer dan 10 jaar organiseren wij lunches, avondmalen, kooklessen en overnachtingen bij lokale gemeenschappen. Wij zijn altijd op pad om die ene unieke, liefdevolle familie te vinden op een prachtige locatie waar de familie ook nog eens dat ene gerecht, karakteristiek voor de regio, als de beste kan klaarmaken. Het is voor ons erg belangrijk dat je contact hebt met de echte inwoners van Indonesië waarbij je tegelijkertijd hun levensonderhoud ondersteunt. Niet alleen leer jij over hun manier van leven, het is ook voor de lokale gemeenschap een goede ervaring. Je zult zien dat je vaak niet slechts bij een familie op bezoek bent, maar bij de hele buurt.

Tijd om enkele van onze lokale families te leren kennen!

HARJA & FAMILIE
Siwa, Sulawesi

Harja is al 20 jaar gelukkig getrouwd met zijn vrouw. Samen hebben zij drie kinderen die 19, 15 en 3 jaar oud zijn.

Hoewel Harja een goede gids is voor gasten van Tari Travel sturen wij gasten ook naar zijn mooie huis in Siwa, omdat Asiah (zijn vrouw) een fantastische kok is!

Voor Harja is het erg belangrijk om de mensen uit zijn dorp te helpen, daarom geeft hij in zijn vrije tijd Engelse les! Een ‘halve professioneel’ zoals hij zichzelf noemt.

Meer introducties van lokale families komen er aan!

Tari4Trees

Sinds juni 2014 is Tari Travel aangesloten bij Trees4Trees, een non-profit organisatie die de lokale gemeenschap in staat stelt om met initiatieven voor herbebossing te komen. Alle gasten die een tour bij Tari Travel boeken krijgen een informatiepakket mee. Aangezien onze boekingen toenemen, neemt ook het aantal geprint papier toe. We besloten dat het tijd was om actie te ondernemen en iets terug te doen voor het bos. Hierdoor proberen wij te compenseren voor al het papier dat we gebruiken en daarbij de CO2 uitlaatgassen te verminderen. Voor elke boeking bij Tari Travel (onafhankelijk van het aantal gasten) kopen wij vier bomen van de organisatie. Vandaar ook de naam Tari4Trees. Trees4Trees garandeert dat de bomen onderhouden worden door de lokale gemeenschap. Dit doen ze door hen te onderwijzen op het gebied van bosbeheer. De lokale gemeenschap verwerft op deze manier vaardigheden en kennis welke ze weer kunnen gebruiken om hun levensstandaard te verhogen.

Elke boeking van Tari Travel krijgt een kleurvolle boekenlegger gemaakt van 100% gerecycled papier. Hierop staat een World Identification Number (WIN). Door de website www.trees4trees.org te bezoeken en het WIN nummer invoeren kun je zien waar je boom staat en welke boer je boom beheert.

a8264c_8f6f9d7d2f78407b9aeb17a2812f037d
Maak kennis met Unyil...

GEADOPTEERDE GIBBONS

Tari Travel heeft twee gibbons geadopteerd! Eentje heet Unyil, een jong mannetje uit Sumatra. De andere heet Juliet, een volwassen vrouw van 13 jaar oud die van origine uit Kalimantan komt.

Net zoals orang-oetans worden gibbons geclassificeerd als apen. Hun DNA heeft veel overeenkomsten met het DNA van mensen. In tegenstelling tot orang-oetans zijn gibbons monogaam; ze kunnen dus een levenspartner. Het is een immens genoegen om deze bosacrobaten door de bomen te zien slingeren. Hun erg onderscheidende roep kan van kilometers ver worden gehoord. De gibbons leven in de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië; in Thailand, Cambodja, Vietnam, China, Laos, Bangladesh, Birma, India, Maleisië en Indonesië.

Er zijn zeventien soorten gibbons geclassificeerd waarvan drie van hen gevonden kunnen worden in Indonesië:

  • De Müller gibbons of de grijze gibbon (Hylobates muelleri) in Kalimantan,
  • De Kloss gibbon (Hylobates klossii) op het eiland van het Mentawai archipel (ten westen van Sumatra),
  • De Moloch gibbon of zilverkleurige gibbon (Hylobates molcah) op Java.

Jammer genoeg worden deze dieren net zoals de orang-oetans met uitsterven bedreigd. Orang-oetans hebben wereldwijde bekendheid en er zijn verschillende rehabilitatie centra in Sumatra, Kalimantan en Maleisië. Alhoewel deze aandacht niet genoeg is (en nooit genoeg zal zijn!) staat dit in een scheef contrast met de aandacht die gibbons krijgen (bijna geen).

De Kalaweit Stichting heeft al sinds 1997 gibbons onder haar hoeden is vandaag de dag de grootste gibbon stichting ter wereld. Zowel Unyil en Juliet zijn in de goede handen van Kalaweit dat wordt geleid wordt door de energievolle Chanee.

Neem een kijkje op de website van Kalaweit: www.kalaweit.org. Het zou geweldig zijn als je het werk van deze organisatie ook ondersteunt en een vriend wordt van Kalaweit!

Volgs onze blog voor nieuws over Unyil & Juliet.

a8264c_0a853102b6664991998bc437dbc4c179
...En Juliet

HET RECYCLEN VAN PLASTIC TASSEN

Sinds vier jaar bestellen wij plastic tassen om aan onze gasten te geven. Dit zijn niet zomaar plastic tassen, maar plastic tassen gemaakt van plasticafval. Van herbruikbare lege plastic zakken (erg populair in Indonesië) worden sterke, bruikbare tassen gemaakt. Dit project wordt uitgevoerd in een kleine lepra-gemeenschap in het zuiden van Makassar waar op zijn minst 4 vrouwen (hopelijk meer in de toekomst) hun familie kunnen onderhouden met dit werk. Gelukkig krijgen ze ook orders van andere waardoor ze in ieder geval één jaar werk hebben. Tari Travel zal doorgaan met het bestellen van tassen en iedereen die bij Tari Travel een reis boekt krijg een tas cadeau. We gebruiken ze om vouchers en tickets in te stoppen. Bij Tari Travel zijn wij allemaal bezig om zoveel mogelijk plastic tassen te verzamelen om dit project te ondersteunen.